четвъртък, 7 юли 2011 г.

Скок подскок

Не мога да разбера колегите от ИТ индустрията, които постоянно сменят работа през няколко месеца, т.е. скачат от проект на проект. Не ми е ясно каква изобщо цел, визия и стратегия имат за професионалното си развитие тия хора. Според мен, такъв тип специалист изобщо не би могъл да fit-не и да се докаже успешно за по-продължително време. Особено в soft skills уменията, като работа в екип, аклиматизиране с колеги и т.н. Т.е. аз не мисля, че такъв човек става за developer. По-скоро бо могъл да се справи добре в по-различно поприще: например като technology евангелист. Ясно е, че се е сблъсквал с повечко неща и би могъл да изнася презентации, доклади, семинари, да участва в конференции и т.н. И доста от тези хора го правят това, активно. Можете да ги познаете обикновено по това, че имат несметни знания по хиляди технологии, и са дълбоко запознати и versatile по най-търсените. Поне така пише в СВ-то. Но се опасявам, че доминиращото им качество е предимно сладкодумието от стандартни клишета от книгите, а не истинската, вдъхваща респект експертност. След като има толкова хора, които избират такава "кариера", вероятно това е популярно и търсено от фирмите, и съответно има хляб. Но лично аз не бих избрал такъв път за себе си. Не смятам, че километричното СВ от хиляда работи от по 6-9 месеца е респектиращо - напротив. С такъв номадски подход можеш да помиришеш и разпознаеш много аромати, но хал хабер си нямаш как точно са сготвени тези ястия. Виждал съм смешни неща по такива СВ-та, които показват, че човекът, макар и явно да е работил с дадена технология, очевидно си няма идея за какво иде реч.

Може би това се прави с цел да искаш все по-голяма заплата, т.е. имаш една надежда, че всичките тия милиард технологии ще хванат декиш на следващите интервюиращи, и ще можеш да им искаш с хиляда лева по-голяма заплата от тази от предишната ти работа (преди 6 месеца). Ако ли не, сгъваш шатрата, и отиваш на следващото място да се пробваш.

А може и някои хора да го правят с цел да видят възможно най-много неща, хора, екипи, обстановки, проекти, и т.н. с целта да натрупат голям опит и да стартират собствен бизнес. Във всеки случай, тия хора трябва да имат уникална психика и издържливост, гъвкавост и амбиция, след като са способни през 6 месеца да преживяват сътресението, наречено "смяна на работата". Т.е. говорим за професионална студенина и безчувственост от голям мащаб. Т.е. за мен това са професионални темерути. Каква ли е тая цена, която оправдава толкова често да се налага да свикваш с напълно различни хора, работна среда, шефове и т.н. Това е сериозен стрес за организма, и освен това те лишава от възможността да усетиш удоволствието и радостта от работата - как може да ги изпиташ, ако постоянно работиш с непознати ? Трябва да мине едно технологично време във всяка работа, след което идват нови, интересни и различни предизвикателства, както и лични тестове, които е добре човек да вземе успешно. А тези хора не стигат никога дотам ... Времето носи особен вид важни знания и умения, които не можеш да ги усетиш или придобиеш за 6 месеца.

Във всеки случай, понеже съм бил на доста интервюта, и знам, че HR-ите обичат понякога да задават повече въпроси, интересно ми е дали на човек с такова едно СВ му се отправят подобни питания. То много и зависи какво търси фирмата, ако иска човек за краткосрочен проект, вероятно job hopper-ът ще има предимство.

Не ми харесва тоя подход, за мен тия хора са сериозно надути балони, въздух под налягане. Това са съвременните ИТ хъшове - обикалят с куфарите наляво надясно, немили-недраги.

Няма коментари:

Публикуване на коментар