неделя, 16 ноември 2014 г.

Коали in a nutshell



(снимката е от вратата на един 7/11 магазин в Киото, Япония)

Фактите са много, вероятно някои от тях манипулирани, не напълно потвърдени, изкривени и т.н. Ето основното, което знам аз към момента, и в което аз лично вярвам:

- (много) милиони долари годишен доход за Австралия от туризъм, провокиран (и) от интереса към коали
- наричани са iconic species за Австралия, макар че като символ на страната, който се среща по многобройни места (като например монети, или пък прякорите на различни национални отбори), изглежда, че коалата е изпреварена от кенгуруто. То пък от своя страна се яде! Наистина! В Австралия имат сандвичи с кенгурско. Коалата не се яде, опити за това се разглеждат като сериозно престъпление и се осъждат строго (има слух, че Марк Зукърбърг е опитвал месо от коала)
- коалите обичат хората, любвеобилни са, и са вегетарианци (за това дали хората обичат коалите, четете до края и преценете сами). Всъщност, ядат само листа от (само определени сортове) евкалипт, нищо друго; дори вода пият много много рядко (името "коала" на аборигенски език означава "не пиещ вода"). Тези листа съдържат отрова (цианкалий май), която е фатална за почти всички други животински видове, но не и за тях, защото те имат уникални ензими в стомасите си, чрез които я смилат, разграждат и оползотворяват. Спят по 18-20 часа на ден, не защото евкалиптът ги опиянява и са като надрусани от него (популярно схващане), а защото тялото изразходва огромни количества енергия и усилия за да го смели, което им отнема повечето от силите. Симпатични мързеливци :)
- срещат се само в Австралия и еволюционно са доста близки до кенгурата
- към 20-те години на миналия век редиците им са наброявали милиони, но са масово избити и одрани заради кожите им. Към момента числеността им е от порядъка на 40 - 50 хиляди, според институцията, на която аз вярвам - AKF. Правителството на Австралия счита, че бройката е по-скоро около 200 хиляди.

Основни проблеми (повечето неща са, разбира се, следствия от човешка дейност):

- Бройката. Животните буквално изчезват пред очите ни.
- Горски пожари. Според някои учени тези пожари са всъщност един полезен природен регулатор на популацията (представете си какво може да стане, ако популацията само расте и расте - накрая всичкият евкалипт ще бъде изяден, ще свърши, и после всички коали ще умрат от глад)
- Пътния трафик. Ежегодно хиляди коали са прегазени от коли. Основно това става в "техни" изконни територии, които са разсечени от различни новопостроени пътища и шосета, които на животните им е някак си трудно да се научат да пресичат правилно.
- Естествени врагове. Тука са гладните питони, евентуално крокодили, ако коалата не гледа внимателно къде ходи (плува). Също и кучета-динго, които са доста бързи и много обичат да сдавят една коала до смърт, отвътре им идва (като с котките вероятно). Затова коалите избягват да се движат по земята, защото там са много уязвими, и гледат да цъкат предимно по дърветата.
- Унищожаване на домовете/храната им. За коалата евкалиптовото дърво е едновременно дом и храна. Масово native евкалиптови гори се изсичат от хората, за да се освободи територия за нуждите на урбанизацията, да се строят градове, квартали, предградия и т.н. Не се правят огледи дали и колко коали живеят в набелязаната територия, в Интернет не липсват снимки на коали, чиито телца са буквално съсечени на две от logging машината (тая дето минава и реже дърветата).
- Болести. Да се разходиш за ден-два наоколо, да се върнеш след това и да видиш, че родните ти дърво и гора ги няма, причинява огромен стрес на една коала (при което животинките издават особени остри писъци на тревога, шок и обърканост). Този шок води до влошаване на имунитета, и до депресия. В последните години сред дивата популация (тази, която не е по зоопаркове) бушува хламидийна инфекция, която се предава по полов път и няма как да се овладее (и при човека е така, но вземаш 1-2 седмици антибиотици, и всичко е наред. Коалите в природата още не са се научили да ходят на венерически лекар и да си пият антибиотика). Тя води до конюнктивит, ослепяване, а не рядко в по-напреднал стадий дори до смърт.

AKF се бори с много инициативи, програми, петиции, молби и предложения да се вземат спешни мерки, но никой не ги ебава.

Като цяло, нещата са много зле и според водещи специалисти до около 10-на години коали ще има само в зоопарковете. На политиците в Австралия не им пука за това (защото явно печелят повече от добре от строителните проекти, които изсичат горите, и заради това не могат просто да забранят изсичането), но с готовност гушкат коали пред обективите на камерите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар